pondelok 30. novembra 2020

KATOLÍCKA DÉMONOLÓGIA (3): Ako trávia démoni svoj čas a nad čím premýšľajú?

 Vo svete démonov, ako aj vo svete ľudí, niektorí robia jednu vec a iní robia rôzne veci. Démoni, samozrejme, nemôžu stavať domy, pestovať jedlo, stavať stroje, ani nič z toho, čím ľudia trávia toľko času. Väčšinou sa démoni zaoberajú tým, že idú hlbšie do sveta poznania, majú medzi sebou vzťahy a pokúšajú ľudí. Intelektuálny svet je taký obrovský svet, že sa ním démoni zaoberajú, úplne ako my. Napríklad na univerzite môžu byť stovky profesorov, z ktorých každý sa špecializuje na niektoré odvetvia vedomostí. Stovky profesorov a dekanov odpracovaných hodín denne na univerzite a celá táto práca a činnosť prináša len jednu vec: vedomosti. To isté sa deje vo svete anjelských duchov. Vzťahy medzi duchovnými bytosťami sa nemusia zdať dôležité, no démoni majú skutočné, zložité sociálne vzťahy. Tieto vzťahy nie sú založené iba na vedomostiach, ale aj na potešení z vzájomnej komunikácie a vzájomnej pomoci v pokušení ľudí.

Každý démon si zachováva inteligenciu svojej anjelskej podstaty. Démoni vedia a pýtajú sa svojou mysľou na materiálne a duchovné svety, skutočné a konceptuálne svety. Ako duchovné bytosti sú démoni výsostne intelektuálni; niet pochýb o tom, že sa hlboko zaujímajú o konceptuálne otázky (čo by bolo keby). 

Vedia veľmi dobre, že filozofia je z vedeckých disciplín najvyššia a že teológia je postavená na filozofii. Napriek tomuto poznaniu každý démon nenávidí Boha. Aj keď démoni majú radosť z poznávania, trpia tiež v dôsledku svojich vedomostí - zvlášť keď ich tieto vedomosti vedú k premýšľaniu o Bohu. Démoni neustále vnímajú poriadok a krásu Stvoriteľa vo všetkých stvorených veciach. Aj v zdanlivo neutrálnych veciach vidia odraz božských atribútov. Démoni nie sú neustále zapojení do pokúšania ľudských bytostí. Veľkú časť času trávia premýšľaním. Trpia v tých chvíľach, keď si spomenú na Boha a uvedomia si svoj biedny stav, to znamená ich oddelenie od Boha. Ako sme už predtým poznamenali, intenzita tohto utrpenia sa líši podľa stupňa morálnej deformácie každého démona.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

FRANTIŠEK AKO HO NEPOZNÁME (alebo pred nástupom na Petrov stolec)

  José Arturo Quarracino, narodený v roku 1953 v Buenos Aires, je príbuzným kardinála Antonia Quarracina (+1998), ktorý v roku 1992 vymenova...