streda 18. novembra 2020

EXORCISTA PREHOVORIL! (otec Jose Antonio Fortea)

 

Démon

Samotný názov vyvoláva u mnohých z nás okamžitú paniku. Personifikované zlo je nepochopiteľná skutočnosť a tomu, čomu nerozumieme, toho sa bojíme. Tieto duchovné entity sú podľa kresťanskej tradície anjeli, ktorí boli vyhnaní z neba po tom, čo nasledovali svojho vodcu, satana, vo vzbure proti Bohu. Kvôli svojim previneniam sa teraz túlajú po zemi a čakajú na posledný súd. Čo však v prípade, že sa naozaj nemáte čoho báť? Čo keby ste sa mohli ľahko chrániť pred démonickým útokom? Pravda je taká: môžete.

Otec José Antonio Fortea, svetovo uznávaný rímskokatolícky exorcista a autor knihy „Summa Daemoniaca“, nám ukazuje, ako sa môžeme chrániť pred týmito neviditeľnými stvoreniami. Nie je to však žiadna čarovná palička, žiadne mystické zaklínadlo, ktoré vás navždy ochráni . Chrániť sa pred démonickým útokom si vyžaduje prácu, vytrvalosť a život oddaný Kristovi. 

Ste na to pripravení? 

Ak ste, ochrana je na dosah ruky. Hovorili sme s otcom Forteom o najúčinnejších veciach, ktoré môžete urobiť, aby ste sa ochránili pred démonickým útokom, a jeho rady a spisy sme spísali do siedmych kľúčových bodov, ktoré nám napovedia, ako možno odraziť diabla.

Žite morálny život

Nie je prekvapením, že základy odrazenia diabla sa začínajú morálnymi rozhodnutiami. Čo myslíme pod pojmom morálny? Máme na mysli morálku v Biblii, ktorá spočíva v láske k Bohu, láske jeden k druhému a v tvrdej práci na pestovaní ovocia Ducha, ktorými sú: láska, radosť, pokoj, trpezlivosť, láskavosť, dobrota, vernosť, jemnosť a sebaovládanie. To je to, čo vytvára morálny život. „Čím viac sa budeme sústrediť na Boha a čím viac budeme viesť duchovný život, slovami a skutkami evanjelia, tým silnejší budeme.“ Ak ste dobrovoľne otvorení zlu prostredníctvom zlých rozhodnutí, ľahšie vás napadnú a ovplyvnia démonické sily, ktoré si neželajú nič iné, ako oddeliť čo najviac ľudí od svetla a lásky k Bohu. Chráňte sa pred démonickým útokom dôsledným morálnym rozhodovaním. Ako povedal otec Fortea: „Mali by sme si vždy pamätať, že pri uplatňovaní našej slobodnej vôle sme autormi nášho vlastného osudu. Démoni nás môžu ovplyvňovať iba do tej miery, do akej im to dovolíme.“

Navštevujte sv. omšu

Žiť morálnym životom je prvým krokom k ochrane pred démonickým útokom, ale nezostávajte len pri tom. Ak chcete byť v bezpečí, zvážte aktívne zapojenie sa do farnosti. Otec Fortea  odporúča pravidelne navštevovať sv. omšu, pretože ona vám pomáha duchovne rásť a v priebehu času vám poskytuje ochranu a podporu, ktorú potrebujete pri udržaní sa v dobrých rozhodnutiach. Katolícka cirkev učí, inštruuje, inšpiruje a napráva. Bez toho riskujete, že sa odkloníte od duchovného života založeného na Božom slove k duchovnému životu založenému na sebe. V tom spočíva zraniteľnosť voči démonickému útoku. Ak chcete viesť silnejší duchovný život, navštevujte pravidelne sv. omšu, nekrvavú obetu Ježiša Krista. Ona je priamym útokom na diabla a jeho porážkou.

Modlite sa

Otec Fortea hovorí, že „v pokušení je modlitba našou najväčšou zbraňou, zbraňou rovnako silnou ako najväčšia armáda alebo bohatstvo. Démoni poznajú silu modlitby a boja sa jej. “ Modlitba ako priame spojenie medzi vami a Bohom je jednou z najefektívnejších a ľahko prístupných obranných prostriedkov proti diablovej moci. Otec Fortea nám hovorí, že nezáleží na tom, či sa modlitba hovorí nahlas alebo iba v mysli - je rovnako silná. Je dobré pestovať si zvyk každodennej modlitby, lebo tento duchovný nástroj môžete použiť, kedykoľvek pocítite neobvyklé pokušenie urobiť nemorálnu voľbu. Požiadajte Boha, aby vás chránil a aby použil svoju moc alebo poslal svojich anjelov, ktorí od vás odoženú všetko zlo, ktoré sa k vám mohlo pripútať. „Ak je duchovný život tvoj štít, modlitba je jednoznačne tvoj meč.“ Nebojte sa toho. Ak potrebujete skvelý príklad, ako sa modliť, jednoducho sa pozrite na modlitbu Otčenáš v Biblii (Mt 6: 9–13), ktorá rozdeľuje umenie modlitby na ľahko zapamätateľné časti. Modlitbu Otčenáš môžete použiť ako základ a vodítko vo svojich vlastných modlitbách proti démonickým silám. V tomto nájdete ochranu.Zvlášť sa modlite k sv. Michalovi archanjelovi, ktorí je silným bojovníkom proti zlu. Najsilnejšiu opozíciou diabla je však Panna Mária, ktorej meno dokonca démon nikdy nevysloví, pretože je mu tak protivné a spôsobuje mu mnohé bolesti.

Používajte posvätené predmety (tzv. sväteniny: svätenú vodu, medailóny, kríže, obrazy atď.)

Otec Fortea hovorí, že „posvätený kríž je obzvlášť silný. Trápi démonov, pretože im pripomína ich porážku Ježišovou smrťou na kríži.“ Hovorí to isté o náboženských obrazoch a relikviách, ktoré si treba nechať posvätiť. Po posvätení sa stanú sväteninami, ktoré nás udržujú v duchovne aktívnom stave. Z týchto posvätných predmetov nemáme a nerobíme idol (falošného bôžika). Kríž má moc, pretože pripomína démonovi skutočnú moc za ním - Boha. Samo o sebe ide iba o dva kusy dreva navzájom spojené. Lenže, ak kríž kňaz s patričnými modlitbami posvätí, ten získa moc odohnať démonické sily a zároveň vás neustále vyzýva, aby ste rástli vo svojom duchovnom živote a vzťahu s Bohom. Je jednoduché navštevovať kostol v nedeľu a po zvyšok týždňa zabudnúť na Boha, ale ak okolo svojho domu umiestnite niekoľko vecí, ktoré vám pripomínajú posvätno, budete každý deň inšpirovaní k duchovnej veľkosti. Sväté predmety vám môžu pomôcť pri démonickom útoku, ale iba ak si spomeniete na skutočnú moc za nimi.Neváhajte si dať posvätiť vás príbytok. Je to priame vyhnanie diabla. Démoni sa požehnanému bytu vyhýbajú okľukou.

Objať pokoru

Ak existuje niečo, čo je protipólom diabla, je to pokora. Aj exorcisti, ktorí sa snažia zbaviť ľudí démonických síl, musia v sebe sledovať známky pýchy - nedostatok pokory vás môže otvoriť démonickému útoku ako nič iné. Zdá sa, že satanovým hlavným hriechom bola pýcha. Myslel si, že je väčší ako Boh, že je hodnejší, aby vládol. Je to teda niečo, s čím je dôverne oboznámený a je jedinečne schopný s tým pracovať. Podľa otca Forteu môže pýcha zničiť  všetky dary, ktoré od Boha dostaneme, a obrátiť ich k zlu alebo spôsobiť ich úplnú stratu. Ako teda vyzerá pokora? Pokora, ako raz povedal C.S. Lewis, je, že človek „nemyslí na seba; resp. myslí na seba menej.“ Nemusíte sa očierňovať, ponižovať, aby ste boli pokorní. Pokora je pravda o sebe. Ona tvorí články vášho brnenia a udržuje vás v bezpečí. Nezanedbávajte túto vlastnosť, ak chcete byť v bezpečí pred démonickou činnosťou.

Vzývajte Kristovu autoritu


Ježiš Kristus bol prvým exorcistom a neskôr dal všetkým kresťanom moc a autoritu na odpudzovanie démonov. Z tohto dôvodu Jeho moc prúdi z generácie na generáciu a preto sa na ňu môžete kedykoľvek odvolať. Otec Fortea hovorí, že „Ježiš Kristus zvíťazil nad hriechom, zlom a smrťou svojím umučením, smrťou a zmŕtvychvstaním a tak môžeme v jeho mene odmietnuť diabla a jeho anjelov." A čo viac, otec Fortea hovorí, že Kristus túži po tvojej slobode. Nechce, aby ste boli utláčaní, posadnutí alebo akokoľvek ovplyvnení démonmi. Ak máte pocit, že vám démon spôsobuje pokušenie alebo ubližuje a zdá sa, že modlitba to nerieši, prikážte mu, aby odišiel v mene Ježiša Krista. Možno to budete musieť urobiť niekoľkokrát, ale tomuto menu nakoniec neodolá nijaké duchovné stvorenie. Démoni vedia, kto je ich šéfom.

Vyhľadajte exorcistu

Nakoniec, ak žiadna z týchto foriem ochrany nie je účinná (čo sa stáva u minimum prípadov), môže ísť o obzvlášť mocného démona. Na to budete potrebovať odborníka - niekoho, kto sa celý život zoznamoval so svetom démonov, ako aj s Božím slovom. Potrebujete exorcistu. Nezabúdajte však, že exorcisti nerobia exorcizmus na požiadanie. Kvalifikovaný kňaz najskôr požiada, aby ste podstúpili zdravotné a psychologické vyšetrenie, aby sa vylúčili akékoľvek prirodzené príčiny. Ak exorcista rozhodne, že exorcizmus potrebujete, proces môže niekedy trvať aj niekoľko sedení - exorcizmus nie je tlačidlom „vyhrávam“ proti démonovi. Je to bitka. Počas rituálu kňaz nariadi démonovi, aby vás opustil, a prosí Boha, aby zasiahol. Démona neodíde na požiadanie, taktiež, exorcista nie je dôvodom na to, aby démon zutekal. Tým je len Boh. Akonáhle je exorcizmus skončený a vy už nie ste v moci démona alebo pod jeho útlakom - dva spôsoby, ako démon pracuje s ľuďmi - ste uzdravení. Ale vedzte toto: aby sa zabránilo zopakovaniu posadnutia či útlaku, každý skúsený exorcista vás požiada, aby ste sa riadili zvyškom odporúčaní v tomto zozname a aby ste si z nich vytvorili pevné návyky vo svojom každodennom živote. To je cesta k slobode od Diabla. 


 Nebuďte rukojemníkmi diabla

Otec Fortea hovorí: „Pre kresťana je strach z diabla úplne neopodstatnený, pretože viera v Boha vyháňa všetok strach.“ Je teda šťastím, že viera nie je niečo, čo je mimo vášho dosahu. Pestujte mravný život, choďte na sv. omšu, modlite sa, majte pri sebe posvätené predmety, buďte pokorní a vzývajte Kristovu autoritu. Budete v bezpečí pred akýmkoľvek démonickým útokom. 


 

1 komentár:

FRANTIŠEK AKO HO NEPOZNÁME (alebo pred nástupom na Petrov stolec)

  José Arturo Quarracino, narodený v roku 1953 v Buenos Aires, je príbuzným kardinála Antonia Quarracina (+1998), ktorý v roku 1992 vymenova...