utorok 24. novembra 2020

KATOLÍCKA DÉMONOLÓGIA (2): Sú všetci démoni rovnaki?

 

Nie, jednotliví démoni nie sú rovnakí. Už sme hovorili o tom, že každý démon hrešil určitým spôsobom a so stanovenou intenzitou. Pretože anjelská vzbura proti Bohu mala svoje korene v pýche, práve z tohto koreňa vyrástli ich ďalšie hriechy. To je zreteľne viditeľné počas exorcizmu, keď konkrétni démoni, ktorí ovládajú nejakú osobu, prejavujú okrem iného hriechy hnevu, seba zvelebovania a zúfalstva. Každý démon má svoju vlastnú psychológiu a svoj vlastný spôsob bytia. Niektorí sú napríklad zhovorčiví, iné sa vysmievajú; niektorí sú hrdí, iní nenávistní. Aj keď sa všetci odvrátili od Boha, niektorí démoni sú zlí viac, ako ostatní.

Ako naznačuje svätý Pavol a učí nás tradícia Cirkvi, musíme si uvedomiť, že existuje deväť hierarchií anjelov (od najvyššej po najnižšiu): serafíni, cherubíni, tróny, panstvá, mocnosti, sily, kniežatstvá, archanjeli a anjeli. Nadradené hierarchie sú mocnejšie, krajšie a inteligentnejšie ako podradné hierarchie. Podľa svätého Tomáša Akvinského je každý anjel úplne iný ako ostatní. Zo sociologického hľadiska neexistujú žiadne anjelské „rasy“; každý je skôr svoj vlastný druh.

Ako sme už povedali, je možné zoskupiť anjelov do hierarchií. Tieto hierarchie sa tiež nazývajú chóry, pretože tieto skupiny sa formujú do chórov, ktoré spievajú na chválu Bohu. Ich chvála zjavne nie je chválou hlasu, ale skôr duchovným typom chvály, ktorá vychádza z ich vôle poznať a milovať Trojicu.

Pretože niektorí anjeli z každej z deviatich hierarchií zhrešili a transformovali sa na démonov, existuje tiež démonická hierarchia. Inými slovami, existujú démoni, ktorí sú kniežatstvami, mocnosťami, silami atď. Aj keď sú to démoni, zachovávajú si svoju zvláštnu anjelskú moc a inteligenciu. Exorcizmy ukázali, že nadradení démoni môžu mať moc nad nižšími. V čom táto moc spočíva? To je niečo, čo je nemožné poznať, pretože nevidíme, ako jeden démon núti druhého, aby niečo urobil. Neexistuje tu totiž nijaké telo, ktoré by „tlačilo“ alebo nútilo telo druhé. Napriek tomu môže mocnejší démon zabrániť tomu menej silnému, aby počas exorcizmu opustil telo posadnutej osoby. Aj keď slabší démon trpí a chce odísť, silnejší mu môže brániť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

FRANTIŠEK AKO HO NEPOZNÁME (alebo pred nástupom na Petrov stolec)

  José Arturo Quarracino, narodený v roku 1953 v Buenos Aires, je príbuzným kardinála Antonia Quarracina (+1998), ktorý v roku 1992 vymenova...