piatok 19. novembra 2021

NEBYŤ RIGÍDNYMI alebo NOVÝ POHĽAD NA TRADICIONIS CUSTODES


Nie to po prvý raz počas tohto pontifikátu. Pápež František v septembri hovoril o tom, ako ľahko môže starosť o právo "viesť k rigidnej religiozite". V skutočnosti tentoraz zašiel ešte o niečo ďalej. Ubezpečil svoje trpiace a zmätené stádo, že "rigidita je hriechom proti Božej trpezlivosti". 

V tomto svetle som sa ešte raz pozrel na text Traditionis custodes. 

Predposlednú časť jednoducho zbožňujem: "Predchádzajúce normy, pokyny, povolenia a zvyklosti, ktoré nie sú v súlade s týmto Motu proprio, sa rušia." Vidíte, milujem formulkovú strnulosť a snahu o absolútne jasné a úplné vyjadrenie toho, čo sa uzákoňuje alebo zakazuje, ktoré nájdeme tak v britskom zákonodarstve, ako aj vo vatikánskych normatívnych aktoch.

 

Ale posledný odsek je ešte lepší: "Všetko, čo som vyhlásil v tomto apoštolskom liste vo forme Motu proprio, nariaďujem dodržiavať vo všetkých jeho častiach, bez ohľadu na čokoľvek iné, čo by tomu odporovalo, aj keby to bolo hodné osobitnej zmienky, a ustanovujem, aby bolo promulgované formou uverejnenia v 'L'Osservatore Romano' a aby okamžite nadobudlo platnosť...". 

 

Ale, ehm, nie je to trochu právne? Nie je to... no... prísne? Ak to zoberieme z opačnej strany, ako by to mohlo byť ešte prísnejšie? 


Potom sú tu všetky tie ustanovenia, ktoré obmedzujú slobodu biskupov... napriek podivnému tvrdeniu (o pár riadkov vyššie), že obnovuje autoritu biskupov. 

 

Potom sú tu časti o tom, čo kňazi nemôžu... o miestach a časoch, kde sa nesmie sláviť autentický rímsky obrad... o všetkých ostatných veciach, ktoré teraz biskupi nesmú robiť vo svojich diecézach...

 

No, toto všetko sa mi zdá ako "zákon". Zdá sa mi to dosť "prísne". Vždy, keď vidím slová ako "napriek", začínam mať nočné mory o parochniach z konských vlasov a v mysli sa mi vynárajú spomienky na ten veľký obraz v King's Inn v Dubline, ktorý zobrazuje proces so Sirom Rogerom Casementom.


 

Mohol by prosím reálny Bergoglio vstať? 


Je to ten prísny a drakonický zákonodarca, ktorý sa zúrivo usiluje zablokovať všetky možné právne medzery? Alebo je to Bergoglio, ktorý je podozrievavý voči všetkým zákonom a nadovšetko nenávidí prísnosť? The Fay ce que tu voudras Bergoglio? (Budete si robiť čo sa vám zachce Bergoglio?)

 

Samozrejme, všetci vieme, o čo v skutočnosti ide. Pápež František chce povzbudiť ľudí, aby brali zákony na veľmi ľahkú váhu, zákony ktoré on sám nemá rád. Urobiť neporiadok! Parrhesia!!! Zároveň požaduje čo najdôslednejšie a najtvrdšie dodržiavanie svojich vlastných rigidných uzákonení v snahe o svoj osobný a aktívny odpor k Veľkej Tradícii a rigidný odpor ku každému, kto je tak mimo, že nezdieľa jeho vlastné horúčkovité fanatizmy. 

 

Inými slovami, staré dobré pokrytectvo.

 

Tieto elegantné protirečenia sú podľa neho úplne logické. Mám podozrenie, že ho jeho opatrovateľka príliš fackovala, keď bol malý. Alebo nie dosť.

 

Súcitím... ani nie tak s laikmi a klerikmi, ktorí, pokiaľ viem, sa na Tradicionis Custodes pozerajú so zábavným opovrhnutím... ale s diecéznymi biskupmi a ich kancelármi, ktorí musia pripravovať, nastavovať, tlačiť, podpisovať, pečiatkovať, vydávať a zverovať do rúk GPO pompézne vyzerajúce dokumenty, ktoré kňazom dávajú "povolenia" robiť jednoduché bežné každodenné kňazské veci, na ktoré, ako jasne povedal pápež Benedikt, absolútne žiadne "povolenie" od nikoho nepotrebujú.

 

Zamyslenie a modlitba aj za Bratstvo sv. Pia X., ktoré sa prirodzene pýta, či majú dostatok duchovných a dostatočné zdroje na riešenie nepredvídaných situácií, ktoré už v niektorých regiónoch vznikajú. Ako dobre, že si zachovali svoju kánonickú slobodu, takže bergogliáni sa nebudú môcť dostať svojimi chamtivými rukami k ich peniazom či majetku! Nebude však musieť Bratstvo čoskoro čeliť otázke nových biskupských vysviacok? Je to naplánované na začiatok budúceho pontifikátu? Nech im Boh dá rozvahu a odvahu.

 

A, kde môžem dostať prihlášku?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

FRANTIŠEK AKO HO NEPOZNÁME (alebo pred nástupom na Petrov stolec)

  José Arturo Quarracino, narodený v roku 1953 v Buenos Aires, je príbuzným kardinála Antonia Quarracina (+1998), ktorý v roku 1992 vymenova...