streda 27. októbra 2021

ZABUDNUTÁ MALIČKOSŤ - DUCHOVNÝ PÔST


Veľká väčšina katolíkov má pod slovom "pôst" zafixovanú predstavu potreby odriekať si niečo z jedla či pitia, čo je na jednej strane správne. Fyzický pôst však nemôže zostať osamotený, pretože jeho podstatou nie je "nejesť" či "nepiť". Podstatou je obrátiť sa k Pánovi tým, že zrelativizujeme, teda spochybníme abslútnu hodnotu tohto, čo vyživuje naše telo, aby sme vnímali, že prvoradá je duša. Preto fyzický pôst musí byť sprevádzaný rovnako dôležitým duchovným pôstom. Praktizovať duchovný pôst znamená:


1. Premáhať sa, aby sme mohli byť dobrým príkladom.

 

"Ľudia, ktorí vedú príkladný život, oslavujú Boha, aj keď mlčia, pretože vedú druhých k tomu, aby chválili Boha." 


Jazyk, ktorý nehovorí nič zlé, sa stáva obetným darom. Ruka, ktorá nerobí nič zlé, je ako zápalná obeta.

 

K tomu však treba pridať skutky: ústa nech vyslovujú požehnanie, ruka nech dáva almužnu. Obetujme Bohu prvotiny všetkých našich údov. Takáto obeta je Bohu milá." 

                                                                                                                                        (sv. Ján Zlatoústy)


2. Treba premáhať trojitú žiadostivosť:

 

- Hnev (túžba po moci a sebastrednosti),

- lakomstvo (chamtivosť po majetku),

- zmyselnosť (sexuálna žiadostivosť, ktorú živí to, čo počúvame, na čo pozeráme a naša fantázia).

 

Naše zmysly nemôžeme zničiť, ale môžeme ich držať na uzde. Ak chceme rozvíjať čnosti, musíme sa brániť týmto nerestiam. Navyše, v tomto nie sme odkázaní len na svoje sily. Pán Ježiš nám totiž dáva svoju Božskú milosť, ktorú čerpáme zo sviatostí a modlitby. 


3. Postíme sa aj duchovne, keď,

 

- keď mlčíme,

- keď sa neutápame vo svojich starostiach,

- keď sa pokoríme,

- keď máme svoje zmysly pod kontrolou,

- keď nie sme závistliví,

- keď nie sme žiadostiví.


"Pôst je pevná veža proti nepriateľovi, pevný hrad proti satanovým strelám. Naši predkovia posilňovali svoje cnosti pôstom a žili svoj každodenný život ako anjeli. Na zemi zomreli pre pozemské túžby a svoju dušu premiestnili do neba." (sv. Hieronym)

"Neobmedzujte svoj pôst len na jedlo. Pravý pôst spočíva v prekonávaní zlých sklonov a chýb. Každú vášeň, ktorá narúša duchovnú pohodu srdca, môžeme nazvať druhom opitosti. Treba sa zdržiavať všetkého, čo navádza srdce k zlému.

Pán Ježiš sa nám zjavuje ako dokonalá miernosť. Nech nás posilňuje v týchto duchovných cvičeniach, aby sme získali neochvejnú pevnosť, ktorá nás privedie k slávnemu dňu, keď dostaneme korunu víťazstva."

 (sv. Bazil)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

FRANTIŠEK AKO HO NEPOZNÁME (alebo pred nástupom na Petrov stolec)

  José Arturo Quarracino, narodený v roku 1953 v Buenos Aires, je príbuzným kardinála Antonia Quarracina (+1998), ktorý v roku 1992 vymenova...