pondelok 6. decembra 2021

RATZINGER: ARCIBISKUP LEFEBVRE BOL NAJDÔLEŽITEJŠÍ BISKUP 20.STOROČIA


V lete 2003 kardinál Joseph Ratzinger, budúci pápež Benedikt XVI., údajne povedal dvom kňazom na súkromnej audiencii, že arcibiskupa Marcela Lefebvra, zakladateľa kňazskej Spoločnosti svätého Pia X., považuje za "najdôležitejšieho biskupa 20. storočia, pokiaľ ide o univerzálnu Cirkev".

Portálu LifeSiteNews sa podarilo získať písomnú spomienku na tieto slová nemeckého kardinála od jedného z dvoch kňazov prítomných na tomto 30-minútovom stretnutí v Palazzo di San Uffizio. Kardinál Ratzinger v tomto rozhovore zjavne ocenil arcibiskupa Lefebvra za jeho prácu pre Cirkev a priznal, že "z môjho súčasného pohľadu musím spätne súhlasiť s arcibiskupom Lefebvrom, že má svojich biskupov".

Celá spomienka na výroky kardinála Ratzingera znie nasledovne

1) "Je ťažké pochopiť, za čo Cirkev arcibiskupovi Lefebvrovi vďačí, a to nielen za jeho 'africké obdobie', ale aj neskôr za Cirkev ako celok. ... Považujem ho za najdôležitejšieho biskupa 20. storočia, pokiaľ ide o univerzálnu Cirkev."

2. "Keby francúzsky episkopát v tom čase ukázal aspoň trochu viac kresťanskej lásky a bratstva voči arcibiskupovi Lefebvrovi, veci sa mohli vyvíjať inak..."

3. "Z môjho súčasného pohľadu musím spätne súhlasiť s arcibiskupom Lefebvrom v tom, že mal svojich biskupov. Dnes po skúsenostiach '15 rokov Ecclesia Dei' je jasné, že také dielo, akým je dielo Kňazského bratstva svätého Pia X., nemožno jednoducho odovzdať diecéznym biskupom."

V roku 1988 arcibiskup Lefebvre vysvätil štyroch biskupov bez súhlasu Ríma. Snažil sa spolupracovať s Vatikánom a získať jeho súhlas, ale prekážky sa mu zdali také veľké, že sa rozhodol ísť cestou neposlušnosti. Medzi závažné dôvody, prečo arcibiskup Lefebvre videl potrebu vysvätiť vlastných biskupov, aby pokračoval v práci pre Tradíciu v Cirkvi, patril jeho vlastný rastúci vek a zároveň ekumenické modlitebné stretnutie v Assisi v roku 1986, na ktorom bola na oltár umiestnená socha Budhu za prítomnosti pápeža Jána Pavla II.

To, že Ratzinger povedal, že Lefebvre bol "najvýznamnejším biskupom 20. storočia", do istej miery potvrdzuje aj to, čo biskup Schneider raz povedal Edwardovi Pentinovi: "Pápež Benedikt XVI. raz povedal o arcibiskupovi Marcelovi Lefebvrovi: 'Bol to veľký biskup Katolíckej cirkvi.

Biskup Athanasius Schneider hovoril o histórii SSPX (Societas sacerdotalis Pii X.) v rozhovore z júla 2021. Povedal, že bratstvo bolo pôvodne založené pred 50 rokmi vo Švajčiarsku so súhlasom miestneho biskupa a Vatikánu, ale neskôr sa dostal "do konfliktu s Vatikánom" pre kritiku výrokov Druhého vatikánskeho koncilu. Chceli tiež sláviť iba tradičnú latinskú omšu, vysvetlil Schneider. "Nedôvera" medzi SSPX a Vatikánom narástla, keď pápež neschválil ich navrhovaných štyroch kandidátov na biskupskú vysviacku. Vtedy bolo Lefebvrovi jasné, pokračoval Schneider, že Svätá stolica "neschváli" budúcu SSPX s jej "konštruktívnou" kritikou niektorých "prejavov II. vatikánskeho koncilu".


https://www.lifesitenews.com/blogs/bombshell-as-a-cardinal-pope-benedict-reportedly-called-marcel-lefebvre-the-most-important-bishop-of-the-20th-century/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

FRANTIŠEK AKO HO NEPOZNÁME (alebo pred nástupom na Petrov stolec)

  José Arturo Quarracino, narodený v roku 1953 v Buenos Aires, je príbuzným kardinála Antonia Quarracina (+1998), ktorý v roku 1992 vymenova...