piatok 10. decembra 2021

SV. VINCENT FERRERSKÝ: ANJEL APOKALYPSY


Svätý Vincent Ferrerský si tento titul vyslúžil, keď mocne a presvedčivo hlásal evanjelium, často o poslednom súde a príchode Antikrista. Dokonca aj kanonizačná bula Pia II. nazvala svätého Vincenta Ferrera "anjelom Apokalypsy, ktorý letí nebom, aby ohlásil deň Posledného súdu a evanjelizoval obyvateľov zeme". Skôr než sa pozrieme na jeho kázanie o Poslednom súde, Antikristovi a konci sveta, pochopíme, aký mocný kazateľ bol v celej Európe, počnúc jeho rodným Španielskom, a to tak, že sa pozrieme len na zlomok toho, koho oslovil a aké zázraky vykonal.

Vincent Ferrer ako dominikánsky kňaz kázal vo svojom rodnom jazyku alebo v latinčine, no kamkoľvek prišiel, všetci zázračne rozumeli každému jeho slovu, akoby kázal v ich jazyku. Tisíce hriešnikov, dokonca aj tých najzatvrdnutejších, robili pokánie. Keď po neho poslal zvedavý maurský kráľ, po troch kázňach sa 8 000 Maurov obrátilo a chcelo sa dať pokrstiť. Skromné odhady hovoria o jeho obrátení Židov v jednom meste za druhým v Španielsku na 25 000.

Na jednej veľkej cirkevnej konferencii sa vďaka Vincentovmu kázaniu na mieste obrátilo 14 zo 16 rabínov. V Tolede, keď sa Židia stali kresťanmi, premenili svoju synagógu na kostol pod svätostánkom. Podobne ako Ježiš vzkriesil syna vdovy Naimovej, dôkladne Kristovou mocou svätý Vincent zastavil pohrebný sprievod a prikázal mŕtvole vstať, čím vrátil mŕtvemu život. Celkovo vrátil do života 28 mŕtvych ľudí. Aj po jeho smrti sa dvaja mŕtvi ľudia položení na jeho hrob vrátili k životu. Vyliečil nespočetné množstvo telesných neduhov, pričom robil zázraky prostredníctvom Ježišovho mena a znamenia kríža. V jednom prípade prinavrátil končatiny nevyliečiteľne zmrzačenému chlapcovi, ktorý sa nakoniec stal barcelonským biskupom. Pri spovedi vedel čítať z duší. Zdieľal nebeské predpovede budúcich udalostí, napríklad matke povedal, že jej malý syn sa stane pápežom a kanonizuje ho - čo sa aj stalo, keď sa chlapec stal Kallixtom III. (Pri kanonizácii sa našlo neporušené telo Vincenta Ferrera.) Predtým, počas barcelonského hladomoru, oznámil, že priplávajú dve lode naložené obilím. Nikto tomu neveril. V ten istý deň, ako bolo predpovedané, lode dorazili.

Veľmi oddaný Najsvätejšej Matke kázal a demonštroval moc ruženca prostredníctvom okamžitého obrátenia dosiahnutého jeho modlitbou.

Kázanie o poslednom súde

Ježiš nepríde ako pri svojom prvom príchode v pokore a chudobe, ale "v takom majestáte a moci, že sa bude triasť celý svet," začal Anjel apokalypsy kázeň. Keď mocne opísal slávu a hrôzu pri oddeľovaní oviec a capov opísanú v 25. kapitole Matúšovho evanjelia, podľa záznamov sa hriešnici zľakli a plakali. Chcel, aby to robili, pretože on sám mal strach z toho dňa a bál sa o všetkých, ktorým kázal.

Vincent to povedal zástupom:

Ľudia povedia: "Hory a skaly: (ZjV 6, 16) : "Padnite na nás a ukryte nás pred tvárou toho, ktorý sedí na tróne, a pred Baránkovým hnevom". Ježiš však povedal: "Ale keď sa to začne diať, vzhliadnite a zdvihnite hlavy," "lebo sa priblížilo vaše vykúpenie" (Lk 21, 28). Ježiš oddelí národy od seba, ako pastier oddeľuje ovce od kôz.

Svätý Vincent upozornil: "V ten deň bude lepšie byť ovcou Ježiša Krista, ako byť pápežom, kráľom alebo cisárom." Vincent mocne opísal päť cností zjavených v Písme, ktoré odlišujú ovce: "jednoduchá nevinnosť, dostatok milosrdenstva, vytrvalá trpezlivosť, pravá poslušnosť a dôstojné pokánie".

Po prvé, jednoduchá nevinnosť je, keď človek "žije jednoducho, nikomu neubližuje v srdci, ani nenávisťou, ani ohováraním v reči, ani údermi rukou, ani krádežou. Takýto život "sa nazýva jednoduchá nevinnosť, ktorá robí človeka Kristovou ovcou".

V každom prípade svätý Vincent ďalej farbisto opisuje dôvody, prečo. Ovca neútočí rohmi ako býk...

...ani nehrýzť zubami ako vlk, ani neudierať kopytami ako kôň... Ak chceš byť ovcou Kristovou, nemal by si nikoho udierať rohmi vedomostí alebo moci, lebo právnici udierajú rohmi vedomostí, právnici, advokáti alebo ľudia, ktorí majú veľké vedomosti. Obchodníci tým, že klamú iných. Páni a tyrani udierajú rohmi moci, lúpením alebo ubližovaním a vydieraním, používaním ohovárania a vyhrážok a podobne. Počúvajte, čo hovorí Pán ústami Dávida: "A polámem všetky rohy hriešnikov, ale rohy spravodlivých budú vyvýšené" (Ž 74, 11).

"Hrýzť" znamená ohovárať povesť blížneho a zožierať tým, že "nič dobré nechválime, ale len to zlé", takže "ohovárači nie sú Kristove ovce, ale pekelní vlci".

Kopať ako kone znamená pohŕdať. Preto varuje: "Deti, nenáviďte svojich rodičov; ani rodičia deti; ani mladí ľudia starcov; ani zdraví chorých; ani bohatí chudobných; ani páni svojich sluhov; ani preláti svojich duchovných a naopak. Je jasné, čo je to jednoduchá nevinnosť."

Po druhé, hojné milosrdenstvo znamená rozdávať svoje Božie časné a duchovné dary núdznym. "Pretože," ilustruje Vincent, "spomedzi všetkých zvierat je ovca najprínosnejším zo zvierat.  Veď ovca tým, že pestuje vlnu, nám ukazuje milosrdenstvo a dobrodenia milosrdenstva, lebo koľko chudobných ľudí ovca oblečie?" Ovce dávajú mlieko a jedlo na jedenie. Takto napodobňujeme a dávame lásku: naša vlna je "vonkajšími a časnými dobrami, chlebom a vínom, peniazmi a šatstvom a podobne". Mlieko sú "vnútorné a duchovné dobrá, dávaním dobrého učenia nevedomým... Ak máš mlieko poznania, zbožnosti alebo výrečnosti, mal by si ho dávať tým, čo ich nemajú". Vincent pripomína Ježiša, ktorý hovorí ovciam: "Lebo som bol hladný, a dali ste mi jesť; bol som smädný, a dali ste mi piť... nahý, a prikryli ste ma" (Mt 25, 35 - 36).

Po tretie, vytrvalá trpezlivosť má rôzne podoby, napríklad keď sa niekto "trpiaci kvôli zraneniam, ktoré mu boli spôsobené alebo vyslovené, nechce zaoberať pomstou. Skôr miluje všetkých všeobecne a za všetkých sa modlí". Analógia? "Ovca je najtrpezlivejšie zviera, lebo ak ju obťažujú pri jedle alebo ak ju udrú, nebráni sa, ale ide inde, ani sa nemstí, ako by to urobil pes alebo koza, ale pokorne sa vzdáva.  Ó, blahoslavený je človek, muž alebo žena, ktorý má takú trpezlivosť a nemstí sa za ujmu, ale odpúšťa, ako mu odpúšťa Boh."

Po štvrté, pravá poslušnosť znamená usporiadať všetky myšlienky, slová a činy podľa Božej, nie našej vôle, tak ako sú ovce také poslušné, že dieťa s palicou ľahko "vedie 30 alebo 40 oviec". Spomínate si na Žalm 23? Pamätáte si, ako Ježiš ilustroval, že pastier mohol bezpečne nechať 99 oviec na pokoji, keď hľadal stratenú ovcu?

Jednoduché zhrnutie Vincenta Ferrera pre príkazy pastiera obsahuje tieto: "Najprv aby sme žili pokorne", pretože Ježiš povedal: "Učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorného srdca" (Mt 11, 29). Tí, ktorí majú pýchu, nie sú Kristovými ovcami, ale diablovými kozlami. Po druhé, dávajte s milosrdenstvom a štedrosťou. Kto "neposlušne ide cestou lakomstva tým, že sa dopúšťa úžery, lúpeže, krádeže atď. nie je Kristovou ovcou, ale diablovou kozou". Ďalej musíme "kráčať cestou čistoty, cudnosti atď.". Matúš 19, 12). "Kto teda chodí cestou nečistoty, nečistoty žiadostivosti a telesnosti, taký nie je ovca Kristova, ale kozol diabla."

Po piate, za hriechy, ktoré sme spáchali, treba konať dôstojné pokánie. Anjel Apokalypsy zdôrazňuje, že nikto nie je oslobodený od hriechu, Ako poznamenal Kazateľ (7, 21): "Lebo niet na zemi spravodlivého človeka, ktorý by konal dobro a nehrešil."

"Preto je potrebné dôstojné pokánie, a to zármutkom nad hriechmi a návrhom, aby sa neopakovali, vyznaním a zadosťučinením. A takýmto spôsobom pokánie robí človeka Kristovou ovcou." Aby urobil analógiu, podrobne vysvetľuje, ako je ovca skromná, ale uzatvára, že koza odráža "notoricky nehanebného človeka, pretože každý pozná jeho zlý život a hriechy, ako zlí duchovní a iní notorickí spolubratia, ani to nechcú zakryť chvostom pokánia; sú bezúhonní".

Koniec sveta a Antikrist

Svätý Vincent Ferrer o nich nielen podrobne kázal, ale ich aj vysvetlil v liste pápežovi Benediktovi XIII. v roku 1412. Keďže jeho kázeň je veľmi dlhá a zahŕňa vysvetlenia, ktoré sa sústreďujú na Lk 21, 25 - 28, dotkneme sa len najdôležitejších momentov.

Ježiš "nás varuje pred veľkým zlom a súženiami, ktoré prídu na konci sveta, a hovorí nám o znameniach, ktoré budú predchádzať jeho príchod na súd," začína Anjel apokalypsy. Bibliu poznal naspamäť a všetko spájal s Písmom. Boh nás nenecháva bezradných. Vo svojom milosrdenstve často posiela znamenia, "aby ľudia, ktorých tieto znamenia predvídajú pred blížiacim sa súžením, modlitbou a dobrými skutkami dosiahli na súde milosrdenstva zvrátenie rozsudku, ktorý nad nimi vyniesol Boh sudca na nebeských súdoch, alebo aby sa aspoň pokáním a zmenou života pripravili na blížiace sa nešťastie". Spomeňte si na Noeho a Jonáša?

Tri "najväčšie a najstrašnejšie" utrpenia budú: "Antikrist, človek, ale diabolský; po druhé, zničenie pozemského sveta ohňom; po tretie, všeobecný súd. A s týmito súţeniami sa skončí svet." Prozreteľnosť nám dá varovné znamenia na nebi - slnko, mesiac a hviezdy.

Prvým je "Antikrist, diabolský človek, ktorý prinesie nešťastie na celý svet". Kresťanov bude klamať štyrmi spôsobmi.

Po prvé, v znamení slnka (Lk 21, 25)." Vincent Ferrer vysvetľuje: "Vo Svätom písme sa Kristus nazýva slnkom... Ak vezmeme toto slovo etymologicky, máme: S-O-L (Super omnia lucens) - 'Svieti nad všetkým'... Boh Otec ho poslal na svet so slovami: 'Ale vám, ktorí sa bojíte môjho mena, vyjde Slnko spravodlivosti' (Mal 4, 2)." Aké znamenie teda dáva slnko pre príchod nepriateľa? Svätý Vincent ho presne odhaľuje u svätého Matúša: "Slnko nedá svoje svetlo." Ako je to možné? Vincent vysvetľuje, že slnko samo o sebe nebude a nemôže byť zatemnené, ale len vtedy, keď ho zatienia mraky: Tak isto v čase Antikrista bude Slnko spravodlivosti zatienené zásahom svetských statkov a bohatstva, ktoré Antikrist daruje svetu, pretože medzi kresťanmi už nebude žiariť jas viery v Ježiša Krista a žiara dobrého života. Aby totiž nestratili svoju vládu, svetskí vládcovia, králi a kniežatá sa postavia na stranu Antikrista. Podobne aj preláti zo strachu, aby nestratili svoje hodnosti, a rehoľníci a kňazi, aby získali pocty a bohatstvo, opustia Kristovu vieru a priklonia sa k Antikristovi. Teraz bude skutočným človekom, ale takým pyšným, že nielenže bude chcieť mať univerzálnu vládu nad celým svetom, ale dokonca bude požadovať, aby ho nazývali bohom, a bude trvať na tom, aby sa mu dostávalo božského kultu. Zlo bude môcť dosiahnuť, lebo Daniel (11, 43) prorokuje - "ovládne bohatstvo zlata a striebra a všetky poklady Egypta". "Týmto bohatstvom zhromaždí v zbrani všetky národy sveta, aby bojoval proti tým, ktorí mu odporujú - (Zjv 20, 7)" a "zvádza národy" a "ľudí, to znamená zlatom, striebrom a poctami".

Svätý Vincent pokračuje: "Na Slnku spravodlivosti budú naozaj znamenia, lebo vtedy bude zatienené v srdciach kresťanov, pretože z týchto sŕdc nebude vychádzať svetlo viery; všetko hlásanie lepšieho života prestane kvôli zásahu... mrakov svetských statkov."

Materializmus prevezme moc

Svätý Vincent nám v každom prípade hovorí, prečo všemohúci Boh dopustí tento omyl, odpoveď je rovnaká - Múdr 11, 17: "Čím človek hreší, tým sa aj trápi." "Ak teda nechcete byť oklamaní, teraz celým svojím srdcom opovrhujte a pohŕdajte všetkými pozemskými dobrami a túžte po nebeských dobrách, pričom si uvedomte, že dobrá tohto sveta sú pominuteľné a prázdne, kým nebeské a nebeské dobrá sú večné. Takto budete silní." Ďalej znamenia v mesiaci. "Vo Svätom písme mesiac označuje našu svätú Matku, univerzálnu Cirkev, čo znamená celosvetové zjednotenie kresťanov." Odrážajúc fázy mesiaca, Cirkev v poslednej fáze "už nie je v stave, v akom ju založil Kristus", ale "obrátila sa k pýche, okázalosti a márnivosti... milosrdenstvo a štedrosť sa zmenili na simóniu, úžeru a znásilňovanie; cudnosť sa stala zhýralosťou, nečistotou a skazenosťou; jas cnosti sa zmenil na závisť a zlomyseľnosť; striedmosť sa zmenila na obžerstvo a hrabivosť; trpezlivosť ustúpila hnevu, vojne a rozdeleniu medzi národmi; pracovitosť nahradila nedbalosť."

Kristus nás varoval: "Povstanú falošní kristovia a falošní proroci. A budú predvádzať veľké znamenia a zázraky, aby zviedli, ak je to možné, aj vyvolených." Matúš (24, 24). Oklamaní falošnými "zázrakmi". "Pretože ľudia tohto sveta hrešia proti Bohu tým, že sa utiekajú k diabolským dielam, ako je veštenie a predpovedanie budúcnosti... namiesto toho, aby svoje potreby predložili všemohúcemu Bohu." Spomeňme si na všetky okultizmy, ktoré sú dnes všade naokolo. Nenechajte sa oklamať, ale "celú svoju vieru a dôveru vložte do mena Ježiša Krista. a odmietnite uznať akýkoľvek zázrak, ak nie je vykonaný v tom istom mene; a tak budete silní proti zvodom".

Po tretie: "Hviezdy budú padať z neba," povedal Kristus (Mt 24, 29). Keď sa pozrieme na Daniela (12, 3), Vincent dokazuje, že sa to vzťahuje na majstrov, doktorov a licenciátov teológie, z ktorých niektorí "budú padať z neba, to znamená z výšin viery (Dn 11, 36). Kristus to pripúšťa aj "pre pohoršujúci a zlý život a mnohé hriechy" niektorých.

Kristus nás varuje (24, 21): "Lebo vtedy bude veľké súženie, aké nebolo od počiatku sveta až doteraz a ani nebude. A keby sa tie dni neskrátili, nebolo by spasené nijaké telo, ale kvôli vyvoleným sa tie dni skrátia."

Antikrist bude vládnuť tri a pol roka, teda 1290 dní. Keď bude zabitý "bleskom na Olivovej hore a jeho smrť sa roznesie po celom svete, bude táto naša zem existovať ešte 45 dní; nehovorím rokov, ale dní" (Daniel 12, 11 - 12). Doktori hovoria, že "týchto 45 dní dá Boh na obrátenie tých, ktorých zlákal Antikrist, ale Antikrist zanechá za sebou také veľké bohatstvo a rozkoš, že sa sotva niektorý z národov obráti na Kristovu vieru. Veď niet iného spasiteľa okrem Krista, a predsa sa neobrátia." V 17. kapitole Lukášovho evanjelia nás Kristus varuje, že to bude ako za Noemových a Lotových čias, keď ľudia chodili ako zvyčajne.

Vtedy "isté hrozné očakávanie súdu a besnenie ohňa strávi protivníkov" (Žid 10, 27). Ako hovorí Dávid (Ž 96, 3): "Oheň pôjde pred ním a spáli jeho nepriateľov dookola. Jeho blesky zažiarili svetu; zem to videla a zachvela sa. Hory sa roztopili ako vosk pri Pánovej prítomnosti, pri Pánovej prítomnosti sa roztopila celá zem".

"Preto," upozorňuje Vincent Ferrer, "robte teraz pokánie, odpúšťajte krivdy, vráťte všetky zle nadobudnuté veci, žite a vyznávajte svoju nábožnosť; Keby bolo isté, že v krátkom čase toto mesto zničí požiar, nevymenili by ste všetky svoje nehnuteľné veci za niečo, čo by ste si mohli vziať so sebou?"


https://www.ncregister.com/blog/the-prophetic-saint-who-foretold-what-the-end-of-the-world-will-be-like

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

FRANTIŠEK AKO HO NEPOZNÁME (alebo pred nástupom na Petrov stolec)

  José Arturo Quarracino, narodený v roku 1953 v Buenos Aires, je príbuzným kardinála Antonia Quarracina (+1998), ktorý v roku 1992 vymenova...