nedeľa 13. decembra 2020

KATOLÍCKA DÉMONOLÓGIA (4): Môžu mať démoni vplyv na ľudskú spoločnosť?


 Najväčšia sila démonov spočíva v pokušení, ktoré nás chce doviesť k hriechu. Pretože démoni medzi sebou komunikujú, spolupracujú a sústreďujú svoje úsilie na ovplyvňovanie ľudskej spoločnosti. Robia to kolektívnym navrhovaním stratégií a uskutočňujú konkrétnou mocou. Aj keď túžia všetkých pokúšať k hriechu, dobre vedia, že určití jedinci majú schopnosť ovplyvňovať spoločnosť ako celok vďaka svojmu bohatstvu, sláve alebo moci. Preto sa démoni sústreďujú práve na tých, ktorí majú väčší vplyv na ostatných.

Komunikačné médiá majú obzvlášť silný vplyv na dnešnú spoločnosť. Démoni sa preto zameriavajú najmä na tieto elity. V politike nie sú démoni nikdy neutrálni - vždy analyzujú situáciu a svoju energiu zameriavajú na tých politických funkcionárov a kandidátov, ktorí budú (vedome alebo, čo je pre nich veľkou výhrou - nevedome) uprednostňovať ich ciele. (V nemeckých voľbách v roku 1932 nepochybne démoni dokonale pochopili, že ich cieľom bude lepšie slúžiť, keď sa im podarí presvedčiť nemecký ľud, aby hlasoval pre neznámeho okrajového kandidáta menom Adolf Hitler. Znamená to, že Hitlerov nástup k moci možno pripísať iba démonickým silám? Nie, išlo o ľudskú voľbu; ale nepochybne to boli aj démoni). Démoni tiež pôsobia skrze tajné združenia slobodomurárov, ktoré sa vydávajú za humanistické organizácie, no v skutočnosti bojujú proti Cirkvi. Ich snahou je zbaviť realitu duchovného základu a priviesť človeka k tomu, aby nebral ohľad na Boha a jeho Zjavenie. Démoni tiež útočia na cirkevných predstavených, ktorých odvádzajú falošnými ideami od náuky Cirkvi a snažia sa ich presvedči o tom, že je potrebné s protikatolíckymi ideami viesť dialóg a uzavrieť s nimi separátny mier.

Podobne aj cirkevní otcovia vo svojich spisoch o prenasledovaní kresťanov štátom často poukazujú na to, že takéto prenasledovanie má pôvod v podnecovaní démonov voči vládcom a obyvateľstvu ako celku. Vždy si musíme pamätať, že diabol je otec klamstiev a snaží sa, aby sa zlo javilo ako dobré a dobré sa javilo ako zlé. V jadre odmietnutia ľudskej dôstojnosti je veľa zla; démoni chcú, aby sme zabudli, že sme boli stvorení na Boží obraz a podobu. Existuje slávna vízia pápeža Leva XIII., v ktorej videl pekelných duchov sústredených na Rím. Po tejto vízii Lev XIII. napísal modlitbu k sv. Michalovi archanjelovi, ktorú Svätý Otec poslal všetkým biskupom na svete v roku 1886 a požiadal celú Cirkev, aby sa ju modlila.

Činnosť anjelov a modlitby kresťanov môžu brániť plánom temnôt. Preto sú modlitba a obeta také dôležité; sú hrádzou proti mocnostiam pekla na tomto svete a zdrojom bohatého požehnania. Aj keď musíme bojovať v tomto neviditeľnom zápase s duchovnými silami, mali by sme si vždy pamätať, že pri uplatňovaní našej slobodnej vôle sme autormi nášho vlastného osudu. Démoni nás môžu ovplyvňovať iba do tej miery, do akej im to dovolíme. Nakoniec urobíme to, čo si vyberieme, a za tieto rozhodnutia nesieme konečnú zodpovednosť. Ani spoločné úsilie miliónov démonov nás nemôže prinútiť urobiť niečo, čo skutočne nechceme. V pokušení je modlitba našou najväčšou zbraňou, zbraňou rovnako silnou ako najväčšia armáda alebo bohatstvo. Démoni poznajú silu modlitby a boja sa jej.

 

 

Modlitba k svätému archanjelovi Michalovi

(Pred tým, ako sa budeš modliť túto modlitbu, skúmaj či si v stave milosti posväcujúcej, Ak nie si, prv sa vyznaj z hriechov a potom sa ju modli)


V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.

Slávne Knieža nebeských vojsk, svätý Michael, archanjel, bráň nás v boji proti kniežatám a mocnostiam, proti svetovládcom týchto temnôt, proti zlým duchom v ovzduší (Ef. 6,12). Príď na pomoc ľuďom, ktorých Boh stvoril k svojmu obrazu a podobe a za veľkú cenu vykúpil zo Satanovho otroctva. Teba ctí svätá Cirkev ako svojho strážcu a ochrancu, tebe zveril Boh vykúpené duše, aby si ich privádzal do večnej blaženosti. Pros Boha pokoja, nech pod našimi nohami zdrtí Satana, aby už nemohol držať ľudí v zajatí a škodiť Cirkvi. Prednes naše modlitby pred tvárou Najvyššieho, aby na nás skoro zostúpilo milosrdenstvo Pána. Uchop draka, starého hada, ktorým je Diabol a Satan, a spútaného ho zvrhni do priepasti, aby už nikdy nezvádzal národy (Zjav. 20).
V mene Ježiša Krista, nášho Pána a Boha, na príhovor Nepoškvrnenej Panny a Matky Božej Márie, svätého Michaela archanjela, svätých apoštolov Petra Pavla a všetkých svätých bezpeční pristupujeme k boju proti útokom diabolských úkladov.

Žalm 67,2-3: Boh povstáva, jeho nepriatelia sa rozptyľujú, utekajú pred ním, kto ho nenávidí. Ako sa rozplýva dym a topí vosk pred ohňom, tak sa rozptyľujú a hynú hriešnici.

V. Hľa, kríž Pána, utekajte nepriateľské mocnosti!
R. Zvíťazil Lev z kmeňa Júdovho, koreň Davidov.
V. Tvoje milosrdenstvo buď nad nami, Pane!
R. Ako sme dúfali v Teba.

Hlavná časť

Vyháňame ťa, každý nečistý duch, každá moc satanova, každý nápor pekelného protivníka, každá légia, každé diabolské združenie a sekta! V mene a moci nášho Pána Ježiša Krista : buď vykorenený a vypudený z Božej Cirkvi, : z duší stvorených k obrazu Božiemu : a vykúpených drahocennou Krvou Božieho Baránka! :

Neodvažuj sa už, vychytralý had, klamať ľudské pokolenie, : prenasledovať Božiu Cirkev, : ani vyvolené Božie preosievať ako pšenicu (Lk. 22,31). Rozkazuje ti to Najvyšší Boh, : ktorému sa v svojej veľkej pýche doposiaľ odvažuješ pripodobňovať, ktorý chce, aby všetci ľudia došli k spáse a dospeli k poznaniu pravdy (1. Tim. 2,4).

Rozkazuje ti to Boh Otec! : Rozkazuje ti to Boh Syn! : Rozkazuje ti to Boh Duch Svätý! :
Rozkazuje ti to Majestát Kristov, : večné Slovo Božie, ktoré sa vtelilo, : ktoré sa ponížilo pre spásu nášho pokolenia, strateného tvojou závisťou, a stalo sa poslušným až k smrti; ktoré vybudovalo svoju Cirkev na pevnej skale a prehlásilo, že pekelné brány ju nikdy nepremôžu a že s ňou zostane po všetky dni až do skonania sveta (Mat. 28,20)!
Rozkazuje ti to sväté znamenie Kríža : a sila všetkých tajomstiev kresťanskej viery! :
Rozkazuje ti to mocná Božia Rodička Panna Mária, : ktorá od prvého okamžiku svojho Nepoškvrneného Počatia potrela vo svojej pokore tvoju pyšnú hlavu!
Rozkazuje ti to viera svätých apoštolov Petra a Pavla : a ostatných apoštolov!
Rozkazuje ti to krv mučeníkov : a zbožný príhovor všetkých svätcov a svätíc!
Nuž, prekliaty drak a celý diabolský pluk, zaklíname ťa
: skrze Boha živého,
: skrze Boha pravého,
: skrze Boha svätého,
: skrze Boha, čo tak miloval svet, že svojho Jednorodeného Syna vydal, aby žiadny, kto v Neho verí, nezahynul, ale mal život večný (Ján 3,16)!
Prestaň klamať ľudské tvory a podávať im jedovatý nápoj večného zavrhnutia!
Prestaň škodiť Cirkvi a spútavať jej slobodu!
Odíď Satan, pôvodca a učiteľ každého klamu, nepriateľ ľudskej spásy!
Uvoľni miesto Kristovi, na ktorom si nenašiel nič zo svojho diela!
Uvoľni miesto Cirkvi, jedinej, svätej, katolíckej a apoštolskej, ktorú si Kristus sám získal cenou svojej Krvi. (Ef. 1,7)!
Pokor sa pod mocnou rukou Božou!
Chvej sa a ujdi pred našim vzývaním hrozného a svätého Mena Ježiš, pred ktorým sa strasie peklo a ktorému sú poddané nebeské Sily, Mocnosti a Panstva, ktorého chvália Cherubíni a Serafíni a bez ustania volajú:


Svätý, svätý, svätý Pán Boh zástupov!
V. Pane, vyslyš modlitbu moju.
R. A volanie moje k Tebe príď.
V. Pán s vami.
R. I s duchom tvojim.


Záver


Modlime sa:
Bože nebies,
Bože zeme,
Bože anjelov a archanjelov,
Bože patriarchov,
Bože prorokov,
Bože apoštolov,
Bože mučeníkov,
Bože panien,

Bože, ktorý máš moc dávať život po smrti a pokoj po práci, lebo nie je Boha okrem Teba, a nemôže byť iný, no Ty, Stvoriteľ všetkých vecí viditeľných i neviditeľných, a ktorého Kráľovstvo nebude mať konca, pokorne prosíme Tvoju mocnú velebnosť, aby si nás vyslobodil od každej moci, slučky, klamu a neprávosti pekelných duchov a zachoval nás bez úhony. Skrze Ježiša Krista, nášho Pána.
Amen.

Od diablových nástrah vysloboď nás, Pane.
Od diablových nástrah vysloboď nás, Pane.
Od diablových nástrah vysloboď nás, Pane.
Aby sme v bezpečnej slobode slúžili Tvoje Cirkvi, prosíme Ťa, vyslyš nás.
Aby si ponížil nepriateľa svätej Cirkvi, prosíme Ťa, vyslyš nás.

Z cirkevného zákonníka z r. 1983 (CIC can 1172) vyplýva, že tento exorcizmus sa môže modliť každý, pretože sa nejedná o exorcizmus nad posadnutými. Nad posadnutými môže exorcizmus konať len kňaz, ktorého k tomu poveril miestny ordinár.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

FRANTIŠEK AKO HO NEPOZNÁME (alebo pred nástupom na Petrov stolec)

  José Arturo Quarracino, narodený v roku 1953 v Buenos Aires, je príbuzným kardinála Antonia Quarracina (+1998), ktorý v roku 1992 vymenova...